Laten wij bij het begin beginnen. Bij Rhodix Managed Services beheren wij IT-Infrastructuren van onze klanten. Hierbij kan het gaan om het beheer van eigen serverruimtes op de locatie van de klant zelf, over datacenters verdeeld over meerdere locaties, over cloud providers of over een combinatie van allebei (zowel eigen datacenters als cloud providers). Wij ontzorgen onze klanten in alle beheerwerkzaamheden voor de systemen waar wij verantwoordelijk voor zijn. Onze werkzaamheden bestaan uit het proactief monitoren van de omgevingen, het bedenken en uitvoeren van updatestrategieën, en inregelen en testen van back-up en uitwijkmogelijkheden.
Daar zit je dan, eind december 2017 en je realiseert je dat er alweer een jaar voorbij is geschoten. Is er echt alweer een jaar voorbij? De tijd vliegt, zeker wanneer er zoveel gebeurt als in het afgelopen jaar.
Als marketeer ben je vaak op zoek naar ‘het waarom’ achter een keuze. Waarom is dit de beste oplossing voor de klant? Waarom zijn wij beter dan de concurrent? Waarom heeft de klant voor ons gekozen? Waarom heeft de klant voor onze oplossing gekozen? Waarom, waarom, waarom, hij blijft terugkomen. Achter elke marketingactie ligt ‘de waarom vraag’ er als basis. Een antwoord op ‘de waarom vraag’ geeft mij als marketeer handvaten om een boodschap duidelijk en concreet over te brengen. De vraag zelf lijkt zo eenvoudig, maar een antwoord formuleren is vaak lastiger.
DevOps is niets nieuws meer. Bijna iedereen weet inmiddels dat in de wereld van software development de samenwerking tussen Developers en Operations en de CI/CD tooling cruciaal is om snel en effectief waarde te creëren voor je organisatie. Ik zeg ‘Bijna iedereen’, omdat tegenwoordig 78% (bron: RightScale 2017 State of the Cloud Report) van de IT Enterprises de DevOps werkwijze omarmt. Of zich er in ieder geval van bewust is dat DevOps de next step is in applicatie en service delivery.
We willen de systemen die wij beheren graag up-to-date houden. Toch heb ik regelmatig discussies met klanten: Is dat updaten wel nodig? Er moet toch weer downtime geregeld worden; Het kan issues opleveren; En in uitzonderlijke gevallen gaat het zelfs weleens mis.
IT’ers willen alles testen. Werkt de applicatie? Is alles goed opgestart? Werkt de back-up? Kunnen we het uitwijksysteem gebruiken? Werkt alles nog na een update? Maar waarom alles testen? Waarom die constante zoektocht naar bevestiging? ‘Loop’ maar eens even met mij mee.
Gartner beschreef eind 2016 de tien grootste IT-uitdagingen voor 2017. Deze tien uitdagingen zouden ons bezig gaan houden en onze IT-agenda bepalen. Intelligente Apps, Intelligente Dingen en MASA (uitdagingen uit de top tien van Gartner) zijn uitdagingen die mij erg aanspreken en uitdagingen waar de bedrijven waar ik kom mee bezig willen zijn en in sommige gevallen ook mee bezig zijn. Daar waar mijn collega zaken vanuit een lekenperspectief bekijkt, kijk ik vooral vanuit de IT techniek naar de mogelijkheden. Soms moeten er eerst andere stappen worden gezet voordat een bedrijf kan gaan nadenken over de IT-uitdagingen van Gartner.
Het is alweer eind juli 2017 en enigszins raar om te ervaren dat het bijna een jaar geleden is dat ik ben begonnen bij Rhodix. Time flies! 1 september vorig jaar was mijn eerste werkdag bij Rhodix en ik kwam meteen in een warm bad terecht. Ik was gelukkig niet de enige die op 1 september begon waardoor ik snel aanspraak had met de andere newbie’s, waaronder een collega die even oud is als ik en op dezelfde dag jarig is! Wat mij het beste is bijgebleven van mijn eerste werkdagen/werkweken is de sfeer binnen Rhodix. Die was en is heel ontspannen en iedereen was en is altijd bereid om je te helpen, zeker tijdens deze altijd lastig beginperiode. Daarnaast hadden ze waarschijnlijk extra geduld met me om dat ik voor een grote uitdaging stond: Het was mijn taak om het ‘projectbureau’ op te starten.
In oktober 2016 kwam Gartner met de tien belangrijkste IT-trends voor 2017. Deze tien punten zouden de grootste uitdagingen worden voor 2017. De IT-wereld zou zich bezig gaan houden met:
- Artificiële intelligentie en machine learning
- Intelligente apps
- Intelligente dingen
- Blockchain
- Digital twins
- Virtual reality en augmented reality
- Adaptive security
- Digital platformen
- Mesh app and service architecture (MASA)
- Conversationele systemen
For I now know that the hardest part of most adventures is summoning the nerve to begin, to just make it happen. The rest usually takes care of itself. (Alastair Humphreys, adventurer, author & motivational speaker)
Het is de zomer van 2003, met mijn Informatica diploma op zak zal ik de arbeidsmarkt gaan bestormen. De gouden bergen die in het vooruitzicht lagen bij aanvang van mijn studie waren er niet meer. De zoektocht kon beginnen…
Je kunt geen 5 minuten browsen op het net zonder een artikel tegen te komen waar Digitale Transformatie benoemd wordt. De gevolgen voor u als u nú niet schakelt worden zeer duidelijk gemaakt. Het moet anders, dat lijkt de enige mogelijke conclusie. U dient de innovatieve accelerators zoals robotics, virtual reality, 3d printing, Internet of Things en cognitieve systemen te omarmen en onderdeel te maken van uw manier van werken. Niet acteren is duidelijk geen optie. Maar hoe dan?
Vaak wordt er alleen gesproken over de IT-technische voordelen wanneer er wordt gekeken naar een vernieuwde IT-omgeving. Vaak wordt er gekeken naar de performance, de vereenvoudiging of de verminderde beheerlast. Hierbij wordt echter vergeten dat een nieuwe omgeving ook andere voordelen kan hebben. Innovatie vertaalt zich niet alleen terug in IT technische voordelen. Aangezien mijn technisch kennis te beperkt is om technische IT-voordelen goed te beschrijven is dit het moment om die andere voordelen in kaart te brengen. Het moment om te praten over business voordelen.
“DevOps means giving a shit about your job enough to want to learn all the parts and not just your little world. Developers need to understand infrastructure. Operations people need to understand code. People need to fucking work with each other and not just occupy space next to each other.” - John E. Vincent
De vorige keer toen we kennis maakte stond het einde van het jaar voor de deur. Een moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar en te evalueren hoe het jaar was gegaan. De IT-wereld was na een jaar niet meer zo vreemd en werd zelfs begrijpelijk. Nu staan we aan het begin van het nieuwe jaar, althans nog enigszins aan het begin. Dan zou dit het moment moeten zijn om vooruit te kijken toch?
Een nieuw jaar betekent vaak nieuwe plannen, vernieuwde visie, nieuwe moed om het allemaal beter, sneller en anders aan te pakken. Zo leek ook ons jaar te beginnen. Het trendwoord van de afgelopen jaren werd ook bij ons weer aangehaald, business value selling. Er moest meer nadruk komen op dit ‘nieuwe’ fenomeen. Een nieuw jaar en een nieuwe uitdaging, let’s go!
Wat gaat de tijd toch snel, alweer een jaar voorbij en ik heb mijn eerste jaar bij Rhodix overleefd ;-)
Eind 2015 begonnen mijn ogen nog te tollen bij het horen van de woorden: Server, Storage, RPO, RTO, Networking, Kernel, Linux of VMware. Nu lukt het mij om hyperconverged uit te leggen aan mijn familie en heb ik een mening over de invloed van digital transformation binnen de retail branche. Wat kan er toch veel veranderen in één jaar tijd!
“Een back-up oplossing is een verzekering die ik afsluit. We geven geld uit aan iets waarvan we hopen het nooit nodig te hebben. In het beste geval is het geldverspilling. Wat zijn mijn mogelijkheden om hier slimmer mee om te gaan?"
"Rhodix; help ons!"
Wat is het?
Bij de zoektocht naar de waarheid kom ik uit op de engelse Wikipedia ;)
"De veranderingen, in alle aspecten van de samenleving, die nodig zijn voor de toepassing van (nieuwe) digitale technologieën."
Digital Transformation is geen eenmalig proces. Het is een doorlopend proces zoals geschiedenis ons laat zien sinds de jaren 50...
Welkom terug!
In mijn vorige blog "Een kennismaking met containers" is de basis uiteen gezet van containers. In het kort het verschil tussen bare-metal, virtuele servers en containers en in meer detail over een aantal belangrijke eigenschappen en aandachtspunten van containers en hoe hiermee om te gaan. Deze blog gaat een niveau dieper. Ik schrijf een stukje over geschiedenis, wat containers voor je kunnen betekenen, hoe je van je huidige situatie naar een container situatie komt met microservices Verder met de containers...
Normaal gesproken ziet een blog over containers er als volgt uit:
"Containerisatie kan een efficiënte manier zijn om DevOps te doen. Het is een praktische manier om met de DevOps-methodiek aan de slag te gaan binnen een organisatie. DevOps is binnen veel organisaties noodzakelijk vanwege de voordelen en de wendbaarheid om software sneller en beter vrij te geven en meer waarde te kunnen leveren. Een ander voordeel van containerisatie is dat het een praktische manier is om Cloud te adopteren. Niet zozeer vanuit een technologisch oogpunt maar omdat containerisatie het relatief eenvoudig maakt om Cloud en zaken als "As-a-Service" en "Elastic infrastructure" te omarmen. Verder is er nog het gerelateerde onderwerp Microservices......"
Als groentje binnen de IT-wereld is dit niet een vraag waar ik al een kant en klaar antwoord op heb. Zeker niet toen ik in mijn eerste week aan mocht schuiven bij een hands-on sessie over Red Hat OpenShift. Maar wel één die ik als Red Hat marketeer bij Rhodix uiteindelijk zou moeten kunnen beantwoorden.
Elke Unix gebruiker weet één ding zeker, ondanks de snelheid en stabiliteit, op een gegeven moment moeten we van deze systemen af. Onze beheerders worden er niet jonger op, het OS wordt al in geen jaren meer voorzien van echt nieuwe functionaliteit en de ondersteuning vanuit leveranciers is tegenwoordig minimaal of kost een vermogen...
Een stedentrip is wat Giga (28) het liefste doet tijdens zijn vakanties: het lijstje van steden die hij dit jaar nog gaat bezoeken is enorm; “Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Antwerpen, Brugge, Gent, Praag, Tbilisi, Londen, Kopenhagen en Malmö staan allemaal op mijn lijstje”.
Weeronline checken, auto volladen en rijden maar! Net waar het mooi weer is; daar gaan Jeroen en Joyce dan naartoe. Met de tent op de camping genieten van de ultieme combinatie van relaxen en actief bezig zijn. Dat is Jeroens (31) ultieme zomervakantie.
Gezellig met de kids naar CenterParcs of Landal GreenParks, BBQ’en en een lekker biertje in de hand. Zo ziet de vakantie van Erwin Willems (34) eruit. “Lekker rustig aan, geen spannende dingen.”
Een lekker hotel, de dagen afwisselen met excursies en chillen, lekker een boekje lezen en de lokale specialiteiten proeven, zo ziet de ideale vakantie van Ben Wismans eruit.
Niks is zo vervelend als in de ochtend op je werk komen en te merken dat alle systemen platliggen. Kunnen die mannen bij IT er niet voor zorgen dat alles gewoon feilloos draait? Echt, wat doen ze daar? Het is toch geen hogere wiskunde? Maar heeft u er wel eens aan gedacht wat er zou gebeuren als u helemaal geen IT beheerafdeling had?
Afgelopen donderdag, 16-06-2016, ging onze Ben naar het datacenter van een klant in Londen, Engeland. Hij mocht daar de nieuwe Oracle T7-2 server in het rack gaan hangen. Ook benieuwd naar hoe de dag van Ben eruitzag?
Erwin -System Manager & Project Manager bij Rhodix- is 12 mei '16 naar de jaarlijkse gebruikers-update-dag van Gensys geweest en heeft daar gehoord dat de Gensys-Cloud eraan komt!
Afgelopen 14 en 15 maart vond het Pure//Accelerate event plaats in San Francisco en zoals jullie weten was ik de gelukkige die daarbij aanwezig mocht zijn. Naast kennismaking met de mensen achter Pure Storage, keynotes en partner events werden er ook nieuwe producten aangekondigd. Pure Storage heeft de afgelopen tijd niet stil gezeten wanneer het gaat om vernieuwing. Één van deze nieuwe producten is de //m10, de kleinste broer in de //m familie. (Lees hier meer over de //m familie).
Satellite + Ansible, XOR of toch niet?
Op 16 oktober 2015 stuurde Red Hat het persbericht de wereld in dat men Ansible overgenomen had voor een bedrag van om en nabij de 150 miljoen dollar. Direct bij het uitbrengen van dit nieuwsbericht kwamen de vragen. Met producten als CloudForms en Satellite reeds in het portfolio, wat gaat de positionering zijn en worden van Ansible?
Introductie
Op 6 en 7 april '16 vond de allereerste Red Hat Storage Masterclass plaats in Barcelona. Samen met zo'n 120 andere Red Hat partners uit Europa kwamen we bij elkaar om 2 dagen geïnformeerd te worden over de Red Hat Storage producten. Mijn collega Frank de Groodt en ikzelf waren als premier business partner van Red Hat in Nederland natuurlijk hierbij aanwezig.
Voor het eerst in de geschiedenis van Pure Storage werd op 14 en 15 maart 2016 in San Francisco het Pure//Accelerate event gehouden. Een event voor eindklanten, andere vendoren uit de IT industrie en partners. Vanwege de positie die Pure Storage bij Rhodix heeft was het voor ons belangrijk om aanwezig te zijn en ik was de gelukkige.
Duurzame inzetbaarheid personeel
Met trots mogen we melden dat Rhodix IT Services B.V. is geselecteerd door het Europees Sociaal Fonds voor het project: Resultaatgericht Managen bij Rhodix IT Services B.V.